Komşu ilçelerimizden Hadim ilçesine bağlı Yağcı mahallesinde köy sakinlerinin ortak kullanımında yer alan 50 yıllık şırahane de üzümler ezilerek dış mekandaki köy ocağında, yok olmaya yüz tutan imece usulü ile pekmez yapıldığı gazetemiz muhabirinin gözlerinden kaçmadı.

Komşu ilçelerimizden Hadim ilçesine bağlı Yağcı mahallesi sakinlerinden Postacı Lakaplı olarak bilinen Mehmet Karaman'ın Pekmez kaynatımını gören, gazetemiz Bozkır Postası muhabiri üzümün bir o kadar yorucu ve bir o kadar da lezzetli yolculuğuna şahit oldu.

Postacı lakaplı Karaman, köydeki komşularıyla birlikte yardımlaşarak köye ait alanda pekmez kaynattıklarını belirtirken, muhabirimize yaptığı açıklamada; "Tahminen bir tona yakın üzümden 200 kilo pekmez durur yani beşte bir civarında üretim oluyor. Emek vererek yoğun çalışıyor ve ateşin başında terleyerek şimdiden bu dünyada adeta cehennemi yaşıyoruz" şeklinde ifadelerde bulundu.

Yağcı Mahallesi Muhtarı Mehmet Buğdaycı ise yaptığı konuşmasında; "Köyümüz tarıma ve üretime dayalı bir köydür. Köyümüzde üretilen yöreye has üzümlerimiz köyümüze özgü yöntemlerle gölge kurusu üzüm ve pekmez yapılıyor.

Köyümüze ait ortalama 50 yıllık şırahane ve ocağımızda köyümüz sakinleri birbirleriyle de yardımlaşarak sezon boyunca üzümlerini ezerek kazanlarda, günümüzde yok olan imece usulü bizim köyümüzde halen devam ederken, köylümüz birlik içerisinde üzümlerini kaynatarak pekmez haline getiriyorlar.

Pekmez kaynatamı tamamlandıktan sonra soğumaya bırakılan pekmezlerin yüzünden alınan köpükler ise pekmez kaynatımında yardımcı olan komşulara ve köyün çocuklarına ikram ediliyor. Bu lezzet ekonomik olarak kullanılmasa da üreticinin üretim sırasında tükettiği eşsiz bir lezzet olarakta sofralarımıza geliyor.

Köyümüze özel gölge kurusu üzüm ile pekmezimiz geleneksel metotlarla bin bir emekle üretilerek tüketicilerimize ulaştırılmaktadır" şeklinde yorumlarda bulundu.